W niedzielę zrobiłam pulpety. Bardzo proste i bardzo szybkie.
Składniki:
- pierś z indyka - moim zdaniem lepiej sprawdzi się tutaj kurczak, ponieważ indyk jest suchy
- 1 średnia marchewka
- o,5 pietruszki
- o,5 cebuli
- koperek
- żółtko
- ryż (ugotowany) - 4 łyżki
- majeranek, pieprz biały
Wykonanie:
Mięso należy zmielić. Na małych oczkach zetrzeć marchewkę i pietruszkę. Cebulę i koperek pokroić i wszystkie składniki wraz z żółtkiem i ryżem dodać do mięsa.
Przyprawić majerankiem i białym pieprzem (można wybrać inne przyprawy/warzywa)
Wyrobić średniej wielkości kulki
Gotować na parze
Pulpety można podawać np. z rosołem lub zrobić do nich sos na bazie jogurtu z czosnkiem i koperkiem. Pomysłów na podanie jest dużo.
SMACZNEGO! Wypróbujecie?
Jeżeli dziecko wcześniej jadło wszystkie wymienione produkty w przepisie to niezależnie od wieku możemy podać mu pulpety z indyka. Różnie dzieci mają rozszerzaną dietę, ale możemy przyjąć, że każde 7-miesięczne dziecko może jeść tą potrawę.
na pewno sprawdzę przepis! Laura uwielbia i mięsko i warzywka, myślę ze jej beda pasowaly :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. U nas taki obiad się sprawdził :)
Usuńu nas często są klopsiki, ale ostatnio króluje schabowy. Moje dziecko samo zaczęło domagać się prawdziwego kotleta :)
OdpowiedzUsuńPrzychodzi taki moment, że dziecko samo zaczyna decydować co chce zjeść :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzecież nic złego nie napisałaś :-D
UsuńPyszne! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
:-)
UsuńOdwiedzę :-)
A czy takie gotowe pulpeciki moge zamrozic?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak. Ja tak zrobiłam i po rozmrożeniu wszystko było dobrze :)
UsuńCzy jesli zrobiłam więcej pulpecików z indyka nie ugotowane schowalam do lodówki i przykryłam folia spożywczą mogę na drugi dzień ugotować je mojemu synkowi? Moj synek ma skończone 9 miesięcy.Pozdrawiam
UsuńDo takiej ilosci skladnikow trzeba uzyc cala piers czy połówkę? Jak długo nalezy gotowac na parze?
OdpowiedzUsuńCałą pierś z kurczaka, a jeżeli z indyka to takiej wielkości jak z kurczaka :) mniej więcej 150g
UsuńJa gotowałam ok. 15 minut pod przykrycie, ale czas gotowania zależy od wielkości pulpetów. Najlepiej po 15 minutach wyjąć jednego, przekroić i sprawdzić czy jest już ugotowany :)
Bardzo mi się podoba Twój blog, więc będę go chętnie odwiedzać i już na pewno skorzystam z proponowanych pulpetów. Tymbardziej, ze ostatnio zastąpiłam kurczaki indykiem i przede wszystkim staram się wszystko robić na parze:) Czekam na inne pulpeciki!:) Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :) kilka nowych pomysłów mam już w głowie i na pewno niedługo pojawią się nowe wpisy. Pozdrawiam! :)
UsuńCzy takie pulpety moga stanowić zbilansowany posiłek czy trzeba je z czyms podac? Ile dziecko powinno zjesc na porcje?
OdpowiedzUsuńWystarczy podać tylko pulpety, a to z tego względu, że zawierają i warzywa i ryż. Ilość zależy od dziecka, moja córka zjadła 1,5 pulpeta i więcej już nie dała rady. Jeżeli dziecko chce więcej niż 2 pulpety to spróbowałabym podać jakąś surówkę i ewentualnie ziemniaki z tego względu, że niemowlak powinien zjadać tylko 10g mięsa, a pod koniec 1 roku życia 20g :)
UsuńCzy mozesz przy przepisach zaznaczac od jakiego wieku dany posilek jest dopuszczalny?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że mogę. Po weekendzie przejrze wszystkie przepisy. Ale myślę że sporo przepisów jest tak mniej więcej od 7 miesiąc. W najnowszych zaleceniach juz nie ma czegoś takiego jak podział na wprowadzanie owoców/warzyw. Z takich podziałów to został nabiał :-)
UsuńMoja córka (11 m-cy) uwielbia takie pulpeciki a jak są w sosie pomidorowym gotowane to nie mogę jej z kuchni wyciagnąć ;)
OdpowiedzUsuńTo super! Tak przygotowane mięsko dla dziecka jest idealnym obiadkiem :)
UsuńWstyd mi, ale zapytam - jak długo trzeba gotować na parze pulpeciki:)? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń10-15 minut, ale dużo zależy od wielkości. Zawsze można wziąć jeden i spróbować :)
UsuńJak tylko są jeszcze jakieś pytania, to proszę je zadawać :) Pozdrawiam! :)
Świetne! Zrobiłam dziecku, a sama zjadłam połowę :) Do moich zamiast koperku i majeranku dodałam natkę pietruszki i mieloną słodką paprykę. Następne spróbuję zrobić z łososiem. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę :) Z łososiem też muszę wypróbować :)
UsuńNie ma w nich nawet szczypty soli ?
OdpowiedzUsuńNawet szczypty :)
Usuńco można dodać zamiast ryżu?
OdpowiedzUsuńKaszę kuskus :)
UsuńA co z kaszą jęczminenną, albo jaglaną?
Usuńa pieprzem można już doprawiać 10-miesięcznemu dziecku? czy te pulpety wyjdą bez żółtka, bo dziecko uczulone?
OdpowiedzUsuńMożna dodać kaszę kuskus zamiast jajka:)
UsuńSmakowicie wyglądają i na pewno dużo zdrowsze!
OdpowiedzUsuńRozumiem, że żółtko dodaje się surowe, tak?
OdpowiedzUsuńTak, surowe :)
UsuńBardzo fajny przepis jutro wypróbuje a jak robisz sos pomidorowy i dodajesz go pózniej czy w trakcie gotowania pulpetów ?
OdpowiedzUsuńRóżnie, ale moim zdaniem lepiej robić w trakcie gotowanie pulpetów :)
UsuńTak patrzę na te pulpety i się zastanawiam, jak je podajesz córce? Całe na talerzyku, a ona sama je je, czy potem rozdrabniasz i dajesz po kawałku? Mój synek (za parę dni skończy 8 mies.) jeszcze nie dostał takiego całego pulpeta do jedzenia. Na razie dostaje rozdrobnione jedzenie. Ewentualnie całe są chrupki kukurydziane, piętka chleba,kawałek marchewki, czy jabłka, itp.. Od paru dni coraz dłużej siedzi także chcę już posadzić go w siedzonku do karmienia no i żeby zaczął więcej próbować jeść sam. Na razie bałam się, bo nie siedział zbyt stabilnie, więc nie chciałam, żeby sobie czegoś nie zrobił łyżeczką, itp. ;) (choć może przesadzam z tym strachem...)
OdpowiedzUsuńDziewczyny juz mam dość duże, ale dostawały albo w całości albo dzieliłam na ćwiartki, brały do ręki i jadły :)
UsuńDziewczyny juz mam dość duże, ale dostawały albo w całości albo dzieliłam na ćwiartki, brały do ręki i jadły :)
UsuńWitam a czy takie pulpeciki można ugotować w garnuszku z wodą czy tylko na parze?
Usuńdzięki za szybką odpowiedz:) dziś właśnie będę robić synkowi pulpeciki:) myślę, że mu zasmakują.
OdpowiedzUsuńTo czekam na wiadomość :)
UsuńSmacznego! :)
To czekam na wiadomość :)
UsuńSmacznego! :)
Witam właśnie szykuje obiadek w postaci tych pulpicikiw :), czy możesz mi podać przepis na ten sosik, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna wrzucić pulpeciki na rosołek z dnia poprzedniego albo do wody i tak ugotować czy tylko na parze.
OdpowiedzUsuńMożna inaczej ugotować :)
UsuńMożna inaczej ugotować :)
UsuńWłaśnie kolejny raz robie :) Są przepyszne.
OdpowiedzUsuńFajnie się czyta takie komentarze. Dziękuję serdecznie! :)
UsuńDzis zamiezam zrobic takie pulpeciki. Kiedys robilam juz starszemu synowi ale jakos mu nie przysmakowaly zreszta on nalezy do niejadkow.Przepis mialam ze swojej glowy. Teraz,zrobie dla maluszka 12 miesiecy zobaczymy czy mu posmakoja I skozystam z twojego przepisu.A kto wie moze I moj 9latek sie zkusi:-) I zrobie na parze.
OdpowiedzUsuńpychotka....zajadamy się cała rodzinką
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Prosimy o więcej pysznych zdrowych przepisów 😊
OdpowiedzUsuńChyba wszystkie są w zakładce 'przepisy' :)
UsuńMarchewka i pietruszka to gotowane czy surowe
OdpowiedzUsuńSurowe :)
Usuńwitam,
OdpowiedzUsuńjestem laikiem w gotowaniu a tymbardziej dla mojego skarba (dopiero się tego uczę) więc pytam: żółtko dodała Pani surowe do pulpetów? ile mniej więcej trzeba je gotować? pozdrawiam
Witam,
UsuńŻółtko surowe a gotowała ok.15 minut mięso dość szybko się ścina. Oczywiście czas gotowania będzie też zależał od wielości pulpetow :)
Witam, mam meeeega głupie pytanie, ale dopiero raczkuję w temacie gotowania dla malucha :( Jak najlepiej mogę podgrzać dla dziecka takie pulpeciki następnego dnia? mikrofali unikam. w garnuszku z wodą?
OdpowiedzUsuń