W tabeli przedstawione są produkty spożywcze, które są dozwolone i te, które są zabronione w diecie bezglutenowej. Najczęstsze błędy to podawanie kiełbas, serdelków, parówek i innych produktów, które niestety mogą niekiedy zawierać gluten.
CELIAKIA - to chyba o tej chorobie najczęściej się mówi, jeżeli jest mowa o glutenie. Ma ona podłoże genetyczne i niestety trwa całe życie. Jedyną metodą leczenia jest stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Dlaczego to takie ważne? Gluten działa toksycznie i doprowadza do zaniku kosmków jelitowych.
Jakie są jej objawy?:
Postać klasyczna (jawna):
- bóle brzucha
- wzdęcia
- biegunki tłuszczowe lub wodniste
- objawy niedoborowe składników pokarmowych (np. anemia)
- spadek masy ciała
- zaburzenia rozwoju dzieci
- zmiany w zachowaniu (np. depresja)
Postać niema (ubogoobjawowa)
•występują typowe zmiany w błonie śluzowej jelita,
•nie występują jednak objawy choroby aktywnej
Może jednak pojawić się m.in.:
•niedokrwistość,
•próchnica zębów,
•niedorozwój szkliwa zębowego,
•nawrotowe afty
•wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,
•podwyższony poziom cholesterolu
•zaburzenia neurologiczne (ataksja), otępienie, schizofrenia, upośledzenie umysłowe,
•wczesna osteoporoza,
•nawykowe poronienia
Zauważyłam, że tego typu wpisami jesteście średnio zainteresowane, ale i o tym pisać trzeba. Mam nadzieję, że nigdy nie będziecie musiały z tego skorzystać, ale czasem warto wiedzieć więcej.
Czy są jakieś tematy, które szczególnie WAS interesują?
Pozdrawiam! :)
dobrzez e to przeczytalam... teraz bede patrzec na diete nieco inaczej
OdpowiedzUsuńMieliście jakieś problemy z wprowadzeniem glutenu? W którym miesiącu wprowadziliście? :)
UsuńJeżeli ktoś nietoleruje glutenu to dieta na pewno się sprawdzi. Ja osobiście nie mam z nim problemu, wykonałem nawet testy aby to potwierdzić.
OdpowiedzUsuń