wtorek, 12 sierpnia 2014

ZIEMNIAK "FASZEROWANY"

Ostatnio chyba miałam gorszy okres. Pomysłów miałam milion, ale nie miałam ochoty ich realizować, nie potrafiłam się skupić. Może to "Zdzisiek" uciskał mi jakieś nerwy :) Ale chyba jest już lepiej, bo dzisiaj udało mi się wymyślić, nowy i pyszny obiadek. Usłyszałam magiczne "mniam mniam" i od razu zrobiło mi się lepiej. Mam nadzieję, że Wam również się spodoba. Jest szybki, prosty i zdrowy. Nie lubię skomplikowanych przepisów i chyba nigdy takiego nie wymyślę :)


Zapraszam!



Lista zakupów:

- ziemniaki
- serek "Bieluch"
- szczypiorek
- soczewica
- pomidor
- czosnek, oregano, bazylia, pieprz czarny
Wykonanie:

Ziemniaki (dwa) dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. W między czasie przygotowujemy farsz. Są dwie opcje z gotowaniem lub bez. Najpierw wersja bez gotowania - w miseczce mieszamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora z serkiem "Bieluch" - proporcje dowolne. Ugotowaną soczewicę (2 płaskie łyżki) dodajemy do miseczki i wszystkie składniki łączymy. Ugotowanego ziemniaka obieramy, nacinamy, pokrywamy farszem i posypujemy szczypiorkiem.
Wersja druga - do rondelka wlewamy dwie łyżki wody, wrzucamy pokrojonego w drobną kostę pomidora i przez moment podgrzewamy (tak mniej więcej do czasu odparowania wody) następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy serek i ugotowaną wcześniej soczewicę. Reszta się nie zmienia. Ugotowanego ziemniaka obieramy, nacinamy, pokrywamy farszem i posypujemy szczypiorkiem.
Do "farszu" dodałam pół (startego) ząbka czosnku, oregano, bazylię i czarny pieprz.

Smacznego! :)


Dla nas przygotowałam ziemniaka w wersji "carbonara". Mniej zdrowo, ale przepysznie! Chcecie przepis?:)


Pozdrawiam!

Ziemniaka "faszerowanego" możemy podawać od 9 miesiąca życia

32 komentarze:

  1. Chyba wypróbujemy jutro :) Z tym, że jedyny serek jaki mam w lodówce to grani, może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak. Smak na pewno się nie zmieni :)

      Usuń
    2. To na pewno jutro wypróbujemy :*

      Usuń
    3. Daj znać czy smakowało :) zapomniałam napisać w poście, że do "farszu" dodałam pół ząbka czosnku, oregano, bazylię i odrobinę pieprzu :)

      Usuń
    4. Zrobiłam dziś i wyszło pyszne :) :) :)
      Lili cały czas się masowała po brzuszku :)

      Usuń
  2. Ja chce przepis "Dorosły" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodam albo tutaj albo na facebooku w najbliższym czasie :)

      Usuń
  3. Obiad dla dziecka bez miesa? Moze tak byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że może. Dziecko nie musi jeść mięsa codziennie. Jest za to bardzo wartościowa soczewica :)

      Usuń
  4. Będzie chłopczyk??? W koncu jestescie piękne kobietki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego jeszcze nie wiemy, prawdopodobnie dowiemy się w tym miesiącu. Zdzisiek to imie brzucha :)

      Usuń
  5. Ile razy w tygodniu roczne dziecko moze zjesc obiad owocowy lub inny bez miesa? Ile czasu przechowuje Pani gotowy obiad dla Córeczki w zamrazalniku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owocowe obiady zalecałabym podawać maksymalnie raz w tygodniu. 1-2 razy w tygodniu należy podawać rybę. Posiłek mięsny możemy raz w tygodniu zastąpić również obiadem, w którym znajdą się nasiona roślin strączkowych. Z tego wynika, że posiłek mięsny dziecko powinno zjadać minimum 3-4 razy w tygodniu :)
      http://www.niam.pl/pl/artykul/489-maksymalny_czas_przechowywania_jedzenia_w_lodowce_i_zamrazarce
      tutaj jest fajna tabelka co i ile można przechowywać w lodówce i zamrażarce :)
      Ja rzadko zamrażam jedzenie, staram się gotować na bieżąco

      Usuń
  6. Poproszę o przepis na obiadek z rybką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo!! Jaki fajny przepis :-)! Wypróbuję w długi weekend na pewno! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. W jakiej postaci podaje Pani dziecku najczesciej mieso na obiad? Jakiego najczesciej Pani uzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo, że Córka jeszcze nie ma zębów to podaje Jej mięso w małych kawałkach i doskonale sobie z nimi radzi. Najczęściej używam indyka, kurczaka i mięsa z gołębia (do gotowania zup)

      Usuń
  9. I takie miesko z zupki Pani podaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gołębia nie, bo jest dość twarde, ale inne podaje.

      Usuń
  10. Mam pytanie, z czym moge zrobic rocznemu dziecku kanapke???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do tego wpisu -->
      http://mama-dietetyk.blogspot.com/2014/06/dieta-niemowlaka.html
      Jeżeli tam będzie za mało to proszę dać znać :)

      Usuń
  11. Mam 8miesieczna córeczkę która ma 2 ząbki, odkąd nauczyła się gryźć nie lubi zupek jakby nie potrafiła sobie poradzić z jedzeniem czegoś płynnego z cząstkami do gryzienia, więc daje jej ugotowane warzywa z mięskiem i polewam oliwą, czy dobrze robię? proszę o może jakiś przepis tylko niestety uczulona jest na mleko i pomidory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj moja córka miała ten sam problem z zupą. Dlatego najpierw dawałam Jej całe kawałki a jak pogryzła to dawałam "wodę". To co Pani robi też jest dobre, tylko minus jest taki, że wiele cennych skłaników z tych warzyw zostaje w wodzie, dlatego jak już coś to lepiej jest gotować na parze :) Chce Pani przepis na zupę czy takie danie z warzywami i mięskiem? Dzisiaj prawdopodobnie na blogu pojawi się danie z rybką :)

      Usuń
  12. Zapomniałam dodać że warzywa i mięsko gotuje własnie na parze, żeby było jak najzdrowiej, a bardzo proszę o przepisy jestem na bieżąco z Pani blogiem:) rybke też gotuję na parze z warzywami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas dzisiaj będzie rybka pieczona w folii aluminiowej :)

      Usuń
  13. Soczewica czerwona czy zielona? Poprosze tez o inne przepisy z soczewica... Jesli dziecko odmawia jedzenia zup to czy mozna przyrzadzac warzywa na parze i podawac?Jak najlepiej przyrzadzac mieso na obiad dla rocznego dziecka? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewica czerwona. Niedługo planuję zrobić zupę z soczewicy :) Jeżeli odmawia to nie ma innego wyjścia, ale co jakiś czas warto próbować :) Najlepiej na parze albo pieczone - zawinięte np. w folię lub włożone do rękawa do pieczenia :)

      Usuń
  14. Takie dania to ja kocham najbardziej. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że inne też się spodobają :) Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...