niedziela, 7 września 2014

MUFFINY NA ROCZEK


Dzisiaj mam dla Was obiecane dwa przepisy. Pierwsza propozycja jest dla dzieci i dorosłych, a druga tylko dla Was. Muffiny marchewkowe nie mają w składzie ani mleka ani masła, więc mogą je jeść dzieci z nietolerancją laktozy. Zamiast tortu lepiej dać dziecku babeczki. Zostały przetestowane przez gości i jestem pewna, że będą Wam smakować. 

Składniki (na ok. 24 babeczki):
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml oleju
- 400 g marchewki (startej na tarce z małymi oczkami)
- 1 banan (obrany i dokładnie rozgnieciony)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli


 

  • Przygotowanie składników:
Marchew należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Banana obrać i dokładnie rozgnieść.

  • Miska
 Jajka zmiksować, dodać cukier i olej. Zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Następnie dodać banana i marchew (wcześniej startą na tarce o małych oczkach). Dokładnie wymieszać, (jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąkę). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, następnie nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.




Skladniki na ok. 15 babeczek:

· 1 duża czerwona papryka
·  125 g masła
·  250 ml mleka
· 2 jajka
· 200 g sera feta
·400 g mąki pszennej
·2 łyżeczki proszku do pieczenia
·przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka


Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.

MISKA „A”

Suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami.

MISKA „B”

W naczyniu wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz.

 Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Pozdrawiam !!!

16 komentarzy:

  1. A jaki olej będzie najlepszy? Rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzepakowy będzie bardzo dobry :) Również go użyłam. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź;) a ogólnie to dla dzieci lepsza jest oliwa z oliwek czy olej rzepakowy? Bo spotkałam się z różnymi opiniami i nie wiem,w jakiej formie lepiej podawać tłuszcze np.jako dodatek do zup, swojemu synkowi:( myślałam,że oliwa z oliwek będzie najlepsza,ale podobno nie nadaje się,bo jest tłoczona na zimno?

      Usuń
    3. Na studiach porównywaliśmy oliwę i olej rzepakowy i jakieś wielkiej różnicy nie ma, więc nasz olej rzepakowy doskonale się sprawdzi w diecie dziecka i dorosłych. Córce dodawałam na początku oliwę z oliwek, ale ma ona charakterystyczny smak, który mojej córce nie pasował i nie chciała jeść potraw z nią, teraz używam rzepakowego i masła :)

      Usuń
  2. Zgadzam się z Agatą- mniam mniam :D
    Takimi muffinami to mogłabym się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest to teraz trzeba tylko zrobić. Smacznego! :)

      Usuń
  3. SUPER blog! od wczoraj czytam i czytam!
    mam córkę 10 miesięczną, która od miesiąca nie chce jeść zupek - papek.
    warzywa jada jeśli dostanie je do łapy, ale większość ląduje na ziemi:)
    od kiedy paprykę można dać dziecku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. To proszę dawać Jej do ręki, to najlepsza metoda. Jeżeli potrafi gryźć to już teraz może, ale bez skóry :)

      Usuń
  4. Czy można czymś zastąpić jajka w muffinach marchewkowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodać 1banana więcej i pół szklanki musu jabłkowego :)

      Usuń
  5. Czy mogę 11 msc corce upiec te muffiny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...