środa, 8 czerwca 2016

BISZKOPTY W 20 MINUT

Czy słodycze mogą być zdrowe? Mogą. Nie w 100 procentach, bo zawsze będą mieć cukier, który nie jest nam potrzebny, ale można zrobić tak żeby reszta składników była okey. Niestety mało jest produktów na rynku, które możemy kupić bez szkody dla zdrowia. Przykład? Idealnym przykładem są biszkopty. Wiecie jaki mają skład te niewinne ciasteczka?

Składniki: mąka pszenna, masa jajowa pasteryzowana, cukier, woda, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, substancja spulchniająca: E503; aromat, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; emulgator: E471; barwnik: karoteny. 

Wszystkie składniki na czerwono są zbędne w biszkoptach. Nie ma znaczenie czy są naturalnego pochodzenia, są tam po prostu niepotrzebne, 
E503 czyli węglan amonu może przyczyniać się do powstawania wzdęć. Twoje dziecko ma problemy z brzuszkiem? A Tobie na pewno do głowy nie przyszło, że to może być wina biszkoptów.

Wiecie ile czasu zajmuje zrobienie domowych biszkoptów? Z dzieckiem na rękach, razem z pieczeniem, maksymalnie 20 minut.

Domowe biszkopty. Są miękkie, pyszne i mają bardzo krótki skład w porównaniu do tych ze sklepu...

Składniki na 18 biszkoptów:




- 3 białka, 2 żółtka
- 50g mąki pszennej
- 20g cukru drobnego lub pudru (można nie dodawać cukru)

Sposób przygotowania:

Ubić białka na sztywno. Następnie powoli dodawać cukier. Cały czas ubijając dodać żółtka. 
Na sam koniec dodać przesianą mąkę i wymieszać łopatką.

Nakładać masę na formę wyłożona papierem.
Piec w 180 stopniach bez termoobiegu prze 12 minut.


Smacznego

6 komentarzy:

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...