sobota, 6 lutego 2016

ZAPIEKANKA BROKUŁOWO-KURCZAKOWA

Twoja doba jest za krótka? Ciągle brakuje Ci czasu? Chcesz trzymać dietę, ale nie chcesz spędzić całego dnia w kuchni? Jeżeli tak, to dobrze, że tutaj jesteś. Mam dla Ciebie przepis idealny. Prosty, szybki i przeeeepyszny! Mam do Ciebie tylko jedną prośbę. Jak go wypróbujesz, to daj znać czy Ci smakowało! :)

 

Zapiekanka brokułowo-kurczakowa

Składniki (dla 4 osób):

2 piersi z kurczaka
1 brokuł (może być mrożony)
200 g ryżu
3 marchewki
ząbek czosnku
100 ml wody
100g żółtego sera
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula (czerwona)
olej rzepakowy
rozmaryn
tymianek
sól, pieprz

1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
2. Ugotuj ryż.
3. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki, oprósz solą, pieprzem i ziołami.
4. Smaż mięso na łyżce oleju przez ok. 5-7 minut.
5. Ugotuj mrożone różyczki brokuła.
6. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Przesmaż na odrobinie oleju, a po chwili dodaj marchewkę i wodę. Duś przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj koncentrat.
7. Gotową marchewkę wymieszaj z ryżem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie dodaj brokuła i kurczaka. Zetrzyj żółty ser i zapiekaj 5 minut. 


* Cebulę i czosnek smażyłam na tej samej patelni co kurczaka. Dzięki temu nie musiałam ponownie dodawać oleju na patelnię. :) 
-----------------------------------------------------------------------------------------

W 1 porcji:
wartość energetyczna: 450 kcal 
białko: 38,1g
tłuszcze: 11,3g
węglowodany: 55,2g

18 komentarzy:

  1. genialny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam dzisiaj. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje przepisy jak zwykle fenomenalne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, nie dość że pięknie wygląda to jeszcze na pewno pysznie smakuje!

      Usuń
  4. Kurcze, fajny pomysł z tą marchewką. Nie spotkałam się jeszcze z takim podaniem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mam pytanie, od jakiego wieku można tego typu zapiekanki podawać dziecku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli dziecko poradzi sobie z konsystencją zapiekani, to będzie to właściwy moment. Proszę tylko pamiętać, że dziecku do 1 roku życia nie podajemy soli. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Witam, od jakiego wieku, można tego typu zapiekanki podawać dziecku? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam wlasnie wyprobowalam genialna

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubię brokuł, ale jak miałoby to wyglądać jak tutaj, to bym jednak się skusił:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje przepisy jak zwykle fenomenalne !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...