Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki otrąb owsianych
- 4 średnie, strarte jabłka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- dla dzieci bez cukru, a dla dorosłych wystarczy 0.5 szklanki
- 20 g roztopionego masła
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub jogurtu greckiego
- 2 jajka
- cukier puder- do oprószenia, a dla dzieci idealnie sprawdzi się dżem truskawkowy
Wykonanie:
- jaja ubijamy mikserem razem z cukrem na puszystą i gęstą masę
- do ubitych jaj dodajemy zsiadłe mleko/jogurt, masło i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i otrębami. Krótko mieszamy- najlepiej rózgą do połączenia składników, ale jeśli obawiamy się grudek użyjmy miksera ( przez chwilę). Na koniec dodajemy starte jabłka i ponownie wszystko mieszamy (bez użycia miksera). Ciasto powinno być gęste, jeżeli takie nie jest to należy dodać więcej mąki.
- ciasto przekładamy do foremki u mnie mini tarta (ilość ciasta wystarcza na 3-4 takie formy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. około 180 stopni do zarumienienia. Sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w środku. Ostudzone możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ostatnio chyba za często dodawane są nowe wpisy. A może po prostu znudziły się Wam przepisy? Robię przerwę. Za jakiś czas się odezwę, może z nowymi, lepszymi pomysłami.
Pozdrawiam!
Placek z otrębami można podawać od 9 miesiąca życia
Mi sie nie znudzily i chce nowe!!! wszystkie wyprobowane, ciasto tez zrobie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, będą nowe na pewno :) Pozdrawiam!
UsuńMmm pysznie wygląda ;) Napewno spróbujemy:) Niech mama tylko nie ucieka na za długo :*
OdpowiedzUsuńDajcie znać czy smakowało :)) Niedługo wrócę z nowymi pomysłami :)
OdpowiedzUsuń