wtorek, 29 lipca 2014

KURCZAK W JOGURCIE

Gotowanie osobno dla dziecka i reszty rodziny jest dość kłopotliwe. Dlatego dzisiaj stworzyłam przepis na wspólny obiad. Szybki, zdrowy i smaczny. Jak dla nas idealny. Bez dodatku soli, której naszym zdaniem nie brakowało. Zapraszam Was na kurczaka w jogurcie!



Składniki:

pierś z kurczaka 
małe opakowanie jogurtu naturalnego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
pół marchewki
pół szklanki wody
1 łyżka mąki i 1/3 szklanki wody
przyprawy: majeranek, oregano, pieprz czarny, słodka papryka


Przygotowanie:

Etap I
Pierś z kurczaka należy wcześniej (najlepiej rano) zamarynować w jogurcie z dodatkiem przypraw: majeranek, oregano, czarny pieprz i słodka papryka. 

Etap II
Zamarynowaną wcześniej pierś z kurczaka przekładamy do garnka, dodajemy resztę jogurtu naturalnego oraz pół szklanki wody. Marchewkę kroimy w paski, cebulę w krążki, a czosnek wystarczy przekroić na pół i również dodać do garnka. Wszystko dusimy pod przykryciem. To jak pokroimy warzywa nie ma większego znaczenia, ponieważ mają one nadać tylko smak naszej potrawie. Pod koniec dodajemy mąkę zmieszaną z wodą (1 łyżka na 1/3 szklanki wody). Dodajemy do momentu aż sos zrobi się trochę gęstszy.

Kurczaka podałam z kaszą jęczmienną i surówką z marchewki i jabłka.

Z jednej piersi z kurczaka wyjdzie ok. 3 porcji dla dziecka.

Smacznego!

Kurczaka w jogurcie możemy podawać od 9 miesiąca życia

13 komentarzy:

  1. ja spróbuje na pewno:) ostatnio lubię eksperymentować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać czy smakowało. Od kiedy Marysia ma apetyt to jeszcze bardziej lubię tworzyć nowe dania. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. om om om :) smaczne musi być ! chociaż ja bym dla nas posoliła :) a dla Młodego nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przeważnie też dodaje odrobinę soli do naszego obiadu, ale tutaj naprawdę jej nie potrzebowaliśmy. Spróbuj i daj znać :)

      Usuń
  3. Jaki smak ma mięso po takiej marynacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudne pytanie :) jak połączymy mięso z koperkiem to smakuje identycznie jakbyśmy zrobili sos śmietanowo-koperkowy tylko, że jogurt jest delikatniejszy w smaku, nie czuć kwasu, mięso jest bardzo delikatne i co ważne wilgotne. Zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  4. Jogurt sie zwazył :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować zmieszać go z wodą. Może wystąpić delikatne rozwarstwienie jogurtu i tym nie trzeba się martwić :)

      Usuń
  5. Jogurt się rozwarstwil.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować zmieszać go z wodą. Może wystąpić delikatne rozwarstwienie jogurtu i tym nie trzeba się martwić :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. czy przed dodaniem mąki warzywa wyciągamy, czy one zostają w tym sosie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zostają, ale można też dla wygody wyciągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. CZY DANIE NADAJE SIĘ DO ODGRZANIA NA DRUGI DZIEŃ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...