Dlaczego warto jeść cukinię pisałam Wam tutaj. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami nowym przepisem na zupę cukiniową. Szczerze mówiąc, to jestem ciekawa jak Wy wykorzystujecie cukinię. Jakie potrawy z niej przygotowujecie. Może podzielicie się ze mną swoimi przepisami?
Teraz wróćmy do mojej propozycji.
Składniki:
- cukinia - średnia
- pierś z kurczaka/indyka
- cebula - o,5 małej
- czosnek - mały ząbek
- ziemniaki - 4 sztuki
- marchew - 1 sztuka
- olej rzepakowy
Przyprawy:
-pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
Wykonanie:
W rondelku podsmaż na małej ilości oleju cebulę i czosnek, a po chwili dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka/indyka. Po minucie dolej pół szklanki wody i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.
W osobnym rondelku ugotuj cukinię, przypraw pieprzem i majerankiem, a następnie zblenduj. I dodaj do pierwszego garnka.
Możecie pominąć drugi etap i dodać pokrojoną cukinię do zupy. Ja zrobiłam w ten sposób ze względu na Marysię. Moje dziecko nie przepada za nowościami, więc trzeba Ją stopniowo przyzwyczajać.
A i pamiętajcie żeby odkroić końcówkę cukinii i sprawdzić czy nie jest zbyt gorzka. Jeżeli będzie, to nie używajcie Jej, bo zepsuje całe danie :)
Zupa smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Pozdrawiam
czy zupa wychodzi slodkawa?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem nie. :)
UsuńCzy cukinie trzeba obrac? czy bedzie pasowało jajko do tej zupki? chcialabym ugotowac dziecku... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa obrałam. Będzie pasowało, ale zrezygnowałabym wtedy z ziemniaków i marchewki, bo to chyba byłoby już za dużo, ale proszę się kierować smakiem dziecka. :)
Usuńświetny przepis.
OdpowiedzUsuńzapewne mój maluszek w najbliższym czasie go posmakuje.
Zapraszam do siebie:) i czekam na więcej przepisów.