czwartek, 30 października 2014

MIĘSO Z SOSEM DLA MALUCHA


Najczęściej niemowlaki i małe dzieci jedzą mięso gotowane w wodzie/na parze i pieczone. Tak jest najzdrowiej, ale przecież od czasu do czasu można przygotować coś innego i na pewno w ten sposób dziecku nie zaszkodzimi. Musimy pamiętać, że cała dieta dziecka powinna być odpowiednio zbilansowana i jak najzdrowsza dla Niego.
Chcecie znać nasz sposób na 'dorosły obiad'?


Sos dla Malucha




Składniki:

- udziec z indyka (ze skórą)
- cebula
- przyprawy: majeranek, słodka papryka, pieprz czarny

Przygotowanie:

Do rozgrzanego garnka/rondelka wkładamy przyprawiony udziec (skórą do dołu), dorzucamy pokrojoną w dowolny sposób cebulę i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu przez...u nas trwało to ok. 20 minut, ale jak zawsze zależy to od wielkości mięsa. Jeżeli widzimy, że mięso jest już gotowe to dolewamy trochę wody (3/4 szklanki) i jeżeli mamy takie życzenia to zagęszczamy sos mąką zmieszaną z zimną wodą..

GOTOWE! 

Udało mi się kupić bardzo ładny kawałek indyka i mięso było bardzo delikatne, soczyste i naprawdę smaczne. Dzięki temu, że udziec miał skórę nie musiałam dodać tłuszczu bo mięso nie przywierało do garnka, tylko dusiły się w swoim wytopionym tłuszczu.


Wykorzystacie przepis? Jak gotujecie dla swoich Dzieci?

Pozdrawiam!

Sos możemy podawać od 11-12 miesiąca - ze względu na sposób przygotowani. Jeżeli chodzi tylko o składniki to od 8-9 miesiąca.

14 komentarzy:

  1. om om om :) a gdyby sos zaciągnąć mąką ziemniaczaną ? chyba że to nie chodzi o mąkę .
    a kopytka Don (9msc) może ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Donko ma już na pewno na stałe wprowadzny gluten, więc o mąkę nie chodzi, tylko o formę przygotowania posiłku. Nic Mu się nie stanie jak przygotujesz taki obiad, ale nie za często :)
      Kopytka może zajadać :) (Wody do gotownia nie solimy ;))

      Usuń
    2. oj nie solimy nie solimy :P

      Usuń
    3. Znając Twoją słabość do soli, to wolałam to napisać. :-P

      Usuń
  2. Kopytka domowej roboty?

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie kupujesz mieso dla coreczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko w zaufanych, małych sklepach. Mieszkamy w małej miejscowości wiec nie ma z tym problemu :-)

      Usuń
  4. 3/4 szkl wody dodac wymieszanej z maka? czy znasz juz plec Dzidziusia? :) jak sie czujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodać do sosu 3/4 szklanki sosu, a do mąki dodać dodatkową ilość wody (ile? Niestety nie wiem, bo jak zwykle robiłam "na oko"). Czuje się bardzo dobrze, kręgosłup prawie przestał boleć, innych dolegliwości nie mam, więc nie narzekam :D A płeć Dzidziusia może poznamy we wtorek :)

      Usuń
  5. ILE CZASU TRZEBA DUSIC MIESO DO MIEKKOSCI?

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak mam udziec z indyka bez skóry to mam gotować na oleju, żeby nie przywarł? Rzepakowy będzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie ma skóry to na pewno trzeba dodać trochę oleju. Rzepakowy będzie bardzo dobry. :)

      Usuń

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...