Najczęściej niemowlaki i małe
dzieci jedzą mięso gotowane w wodzie/na parze i pieczone. Tak jest najzdrowiej,
ale przecież od czasu do czasu można przygotować coś innego i na pewno w ten
sposób dziecku nie zaszkodzimi. Musimy pamiętać, że cała dieta dziecka powinna
być odpowiednio zbilansowana i jak najzdrowsza dla Niego.
Chcecie znać nasz sposób na 'dorosły obiad'?
Chcecie znać nasz sposób na 'dorosły obiad'?
Sos dla Malucha
Składniki:
- udziec z
indyka (ze skórą)
- cebula
- przyprawy:
majeranek, słodka papryka, pieprz czarny
Przygotowanie:
Do rozgrzanego
garnka/rondelka wkładamy przyprawiony udziec (skórą do dołu), dorzucamy
pokrojoną w dowolny sposób cebulę i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu
przez...u nas trwało to ok. 20 minut, ale jak zawsze zależy to od wielkości
mięsa. Jeżeli widzimy, że mięso jest już gotowe to dolewamy trochę wody (3/4
szklanki) i jeżeli mamy takie życzenia to zagęszczamy sos mąką zmieszaną z
zimną wodą..
GOTOWE!
Udało mi się kupić bardzo ładny kawałek indyka i mięso było
bardzo delikatne, soczyste i naprawdę smaczne. Dzięki temu, że udziec miał
skórę nie musiałam dodać tłuszczu bo mięso nie przywierało do garnka, tylko
dusiły się w swoim wytopionym tłuszczu.
Wykorzystacie przepis? Jak gotujecie dla
swoich Dzieci?
Pozdrawiam!
Sos możemy podawać od 11-12 miesiąca - ze względu na sposób przygotowani. Jeżeli chodzi tylko o składniki to od 8-9 miesiąca.
om om om :) a gdyby sos zaciągnąć mąką ziemniaczaną ? chyba że to nie chodzi o mąkę .
OdpowiedzUsuńa kopytka Don (9msc) może ?
Donko ma już na pewno na stałe wprowadzny gluten, więc o mąkę nie chodzi, tylko o formę przygotowania posiłku. Nic Mu się nie stanie jak przygotujesz taki obiad, ale nie za często :)
UsuńKopytka może zajadać :) (Wody do gotownia nie solimy ;))
oj nie solimy nie solimy :P
UsuńZnając Twoją słabość do soli, to wolałam to napisać. :-P
UsuńKopytka domowej roboty?
OdpowiedzUsuńTak, Babcia zrobiła kochanej Wnusi :D
UsuńGdzie kupujesz mieso dla coreczki?
OdpowiedzUsuńTylko w zaufanych, małych sklepach. Mieszkamy w małej miejscowości wiec nie ma z tym problemu :-)
Usuń3/4 szkl wody dodac wymieszanej z maka? czy znasz juz plec Dzidziusia? :) jak sie czujesz?
OdpowiedzUsuńDodać do sosu 3/4 szklanki sosu, a do mąki dodać dodatkową ilość wody (ile? Niestety nie wiem, bo jak zwykle robiłam "na oko"). Czuje się bardzo dobrze, kręgosłup prawie przestał boleć, innych dolegliwości nie mam, więc nie narzekam :D A płeć Dzidziusia może poznamy we wtorek :)
UsuńILE CZASU TRZEBA DUSIC MIESO DO MIEKKOSCI?
OdpowiedzUsuńMniej więcej przez 20 minut :)
UsuńA jak mam udziec z indyka bez skóry to mam gotować na oleju, żeby nie przywarł? Rzepakowy będzie dobry?
OdpowiedzUsuńJeżeli nie ma skóry to na pewno trzeba dodać trochę oleju. Rzepakowy będzie bardzo dobry. :)
Usuń