poniedziałek, 3 lutego 2014

KOLKA a KARMIENIE PIERSIĄ

Dlaczego dziecko ma kolkę? Przyczyny nie są do końca znane. Jedna z hipotez mówi o niedojrzałości przewodu  pokarmowego, z którą wiąże się niedostateczne trawienie laktozy. U niemowląt karmionych sztucznie również występuje kolka, a to dwodzi, że nie zawsze kolka spowodowana jest sposobem żywienia mamy.
Nie można od razu po porodzie wykluczać wszystkich potencjalnych produktów mogących wywołać kolkę.
Kolka nawet znacznie nasilona nie powinna być powodem zaprzestania karmienia piersią !!
Produkty podejrzane o powodowanie kolki należy wykluczyć z diety, a po ustąpieniu kolek należy po kolei ostrożnie wprowadzić je i obserwować dziecko.

Produkty najczęściej powodujące kolkę:
- mleko krowie i produkty mleczne
- kawa i herbata
- alkohol
- czosnek, cebula, kapsusta, rzepa, brokuły
- morele, szuone śliwki
- pszenica i kukurydza
- jaja
- rabarbar
- ryby
- fasola
- świeże owoce (czasami)

Najczęściej wystarczy, że mama odstawi mleko krowie i kolka u dziecka znika, w takiej sytuacji najlepiej jest poczekać z wprowadzeniem mleka do diety mamy do pierwszego roku życia dziecka, ale można też spróbować po 6 miesiącach i zobaczyć czy dziecko nie ma boleści, czy nie dostało jakieś wysypki. Jeżeli nic złego nie będzie się działo to mama może na stałe znowu wprowadzić mleko do swojej diety.

Jeżeli mama eliminuje mleko ze swojej diety musi jeść inne produkty bogate w białko i wapń. Zaleca się jedzenie:
- serów z mleka owczego lub koziego
- ryby, które zawierają jadalne ości (sardynki)
- zielone warzywa liściaste
- orzechy, migdały
- nasiona sezamu
- suszone owoce (figi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...