piątek, 12 czerwca 2015

KOTLETY RYBNE. JAKĄ RYBĘ WYBRAĆ?

Wszyscy dietetycy zalecają jedzenie ryb. Każdy uważa, że jedzenie ryb jest zdrowe ze względu na kwasy omega i witaminę D. Większość z nas nie ma problemu z przygotowaniem ryby. Wystarczy szybko ją przyprawić, wsadzić do piekarnika i gotowe. Problem z rybą zaczyna się dużo wcześniej. Problem zaczyna się w sklepie. Jest tyle ryb, ale która będzie najlepsza? Która będzie miała najmniej rtęci? Którą rybę mogę bez wyrzutów sumienia podać dziecku? Nie będę wymieniać wszystkich ryb, które polecam. Wymienię tylko 4, które można wykorzystać do mojego przepisu. I moim zdaniem będą one do tego najlepsze. Jeżeli macie inne propozycje albo gdzieś przeczytałyście, że tych ryb nie powinno się jeść to dajcie znać!



1. Mintaj - niska zawartość rtęci. 
2. Miruna
3. Sola
4. Dorsz atlantycki - średnia zawartość rtęci

Co potrzebujesz do zrobienia kotletów rybnych?:
- 2 filety
- namoczona bułka
- cebula czerwona
- przyprawy: pieprz, papryka słodka/ostra, majeranek, sól (?)
- mąka - do obtoczenia

Jak zrobić kotlety rybne?*




Rozmrożone filety należy zmielić. W trakcie mielenia dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę i 1 małą cebulę (ja dodaję czerwoną). Przyprawy według uznania. Pieprz, papryka słodka/ostra, majeranek, sól (?). Na koniec należy dodać jajko i wszystko wymieszać. Następnie trzeba uformować kotlety, obtoczyć w małej ilości mąki i piec w piekarniku. Można również obtoczyć kotlety w bułce tartej i usmażyć. Biorąc pod uwagę, że mamy sezon grillowy to możecie również wykorzystać przepis na najbliższym grillowaniu :)

*Do zrobienia tego dania będzie potrzebna maszynka do mielenia mięsa. 

#glodnizmian

12 komentarzy:

  1. A co z łososiem ogolnodostepnym, czyli norweskim? Czy kotlety ze zdjecia sa pieczone czy smazone? Czy w/w ryby moge podawac 1,5 rocznemu dziecku? Super wpis!!! DZIEKUJE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z łososia nie wiem jak wyszłyby te kotlety. I jeżeli chodzi o łososia to ja już sama nie wiem, różne są opinie ja jego temat. W tych pierwszych 2-3 latach dziecka byłabym raczej ostrożna. Ta ryba na zdjęciu to miruna i jest pieczona. Jest dość mokra, więc na pewno dziecku będzie pasować, a 1.5 rocznemu można podać :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A czy dwulatkowi moge podawac jajko sadzone? Nie chce w innej postaci ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Tutaj znajduje się poradnik odnośnie tego, jakie ryby najlepiej wybierać: http://ryby.wwf.pl/poradnik/.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Tylko z tego co rozumiem, to w tym poradniku chodzi o dobro środowiska, a nie o zdrowie ludzi :)

      Usuń
  4. A ile razy w tygodniu moge podac mu takie smazone jajko? Dziekuje za odp.!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli będzie smażyć Pani bez dodatku tłuszczu to 3-4 razy w tygodniu, a jeżeli z dodatkiem tłuszczu to 1-2 razy w tygodniu. Proszę również obserwować reakcję organizmu na jajka. Jeżeli pojawi się wysypka od nadmiaru to proszę ograniczyć ilość, aż do zniknięcia objawów. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. a jaki czas pieczenia i temperatura???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 180 stopni i ok. 30 min. Tylko trzeba przewrócić je na drugą stronę po ok. 15 minutach :)

      Usuń
  6. Czym można zastąpić namoczoną bułkę? A może da radę bez tej bułki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułkę można zastąpić kaszą kuskus :) A czy bez bułki lub innego zamiennika wyjdą to nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...