Pulpety z cielęciny w sosie pomidorowym były "mniam mniam".
Składniki
-
cielęcina – 350g
-
2 świeże pomidory
-
150 ml przecieru pomidorowego
-
cebula
-
przyprawy: majeranek, pieprz
-olej
Wykonanie
Cielęcinę
należy zmielić i przyprawić pieprzem oraz majerankiem. Następnie uformować z
niej średniej wielkości klopsiki. Tak przygotowane mięso wrzucamy na gotującą
się wodę z dodatkiem oleju. Do garnka można dodać cebulę. Po chwili dodajemy
pomidory i przecier pomidorowy. Wszystko można zagęścić mąką z wodą.
Smacznego !!!
* Z podanych ilości wychodzi ok. 6 klopsików
Macie inne pomysły na wykorzystanie cielęciny?
Pozdrawiam!
Jeżeli dziecko wcześniej jadło wszystkie wymienione produkty w przepisie to niezależnie od wieku możemy podać mu pulpety z cielęciny w sosie pomidorowym. Różnie dzieci mają rozszerzaną dietę, ale możemy przyjąć, że każde 7-miesięczne dziecko może jeść tą potrawę.
Pozdrawiam!
Jeżeli dziecko wcześniej jadło wszystkie wymienione produkty w przepisie to niezależnie od wieku możemy podać mu pulpety z cielęciny w sosie pomidorowym. Różnie dzieci mają rozszerzaną dietę, ale możemy przyjąć, że każde 7-miesięczne dziecko może jeść tą potrawę.
o mniam mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie były zbyt twarde czy suche?
OdpowiedzUsuńMoże trafiłam na dobry kawałek mięsa, ale były bardzo delikatne i wilgotne. Z indyka wyszły mi kiedyś suche, a te szczerze mogę polecić :)
UsuńCzy zamrozilas na kolejne obiadki?
OdpowiedzUsuńZamroziłam, ale bez sosu. Wyjęłam kilka w trakcie gotowania i takie "czyste" zamroziłam :)
UsuńZauważyłam, że proponuje Pani na pulpety zmielić mięso z indyka lub cielęcinę. A co Pani myśli o kupnie gotowego zmielonego mięsa? Bo niestety nie posiadam maszynki do mielenia :(
OdpowiedzUsuńZawsze warto spróbować poprosić w sklepie o zmielenie mięsa na miejscu (z cielęciny lub drobiowego), bo to gotowe jest chyba zawsze z wieprzowiny.
Usuńale z Ciebie kucharka
OdpowiedzUsuńWitam. A 7 miesięcznemu dziecku można podać przecier pomidorowy? każdy, czy użyła Pani jakiegoś konkretnego?
OdpowiedzUsuń