niedziela, 7 września 2014

MUFFINY NA ROCZEK


Dzisiaj mam dla Was obiecane dwa przepisy. Pierwsza propozycja jest dla dzieci i dorosłych, a druga tylko dla Was. Muffiny marchewkowe nie mają w składzie ani mleka ani masła, więc mogą je jeść dzieci z nietolerancją laktozy. Zamiast tortu lepiej dać dziecku babeczki. Zostały przetestowane przez gości i jestem pewna, że będą Wam smakować. 

Składniki (na ok. 24 babeczki):
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml oleju
- 400 g marchewki (startej na tarce z małymi oczkami)
- 1 banan (obrany i dokładnie rozgnieciony)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli


 

  • Przygotowanie składników:
Marchew należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Banana obrać i dokładnie rozgnieść.

  • Miska
 Jajka zmiksować, dodać cukier i olej. Zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Następnie dodać banana i marchew (wcześniej startą na tarce o małych oczkach). Dokładnie wymieszać, (jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąkę). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, następnie nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.




Skladniki na ok. 15 babeczek:

· 1 duża czerwona papryka
·  125 g masła
·  250 ml mleka
· 2 jajka
· 200 g sera feta
·400 g mąki pszennej
·2 łyżeczki proszku do pieczenia
·przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka


Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.

MISKA „A”

Suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami.

MISKA „B”

W naczyniu wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, mleko i ostudzony tłuszcz.

 Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.
* Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Pozdrawiam !!!

18 komentarzy:

  1. A jaki olej będzie najlepszy? Rzepakowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzepakowy będzie bardzo dobry :) Również go użyłam. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź;) a ogólnie to dla dzieci lepsza jest oliwa z oliwek czy olej rzepakowy? Bo spotkałam się z różnymi opiniami i nie wiem,w jakiej formie lepiej podawać tłuszcze np.jako dodatek do zup, swojemu synkowi:( myślałam,że oliwa z oliwek będzie najlepsza,ale podobno nie nadaje się,bo jest tłoczona na zimno?

      Usuń
    3. Na studiach porównywaliśmy oliwę i olej rzepakowy i jakieś wielkiej różnicy nie ma, więc nasz olej rzepakowy doskonale się sprawdzi w diecie dziecka i dorosłych. Córce dodawałam na początku oliwę z oliwek, ale ma ona charakterystyczny smak, który mojej córce nie pasował i nie chciała jeść potraw z nią, teraz używam rzepakowego i masła :)

      Usuń
  2. Zgadzam się z Agatą- mniam mniam :D
    Takimi muffinami to mogłabym się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest to teraz trzeba tylko zrobić. Smacznego! :)

      Usuń
  3. SUPER blog! od wczoraj czytam i czytam!
    mam córkę 10 miesięczną, która od miesiąca nie chce jeść zupek - papek.
    warzywa jada jeśli dostanie je do łapy, ale większość ląduje na ziemi:)
    od kiedy paprykę można dać dziecku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. To proszę dawać Jej do ręki, to najlepsza metoda. Jeżeli potrafi gryźć to już teraz może, ale bez skóry :)

      Usuń
  4. Czy można czymś zastąpić jajka w muffinach marchewkowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dodać 1banana więcej i pół szklanki musu jabłkowego :)

      Usuń
  5. Czy mogę 11 msc corce upiec te muffiny?

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki olej rzepakowy do pieczenia Pani mose polecić?

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki olej rzepakowy do pieczenia Pani używa?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...