Dzisiaj mam dla Was obiecane dwa przepisy. Pierwsza propozycja
jest dla dzieci i dorosłych, a druga tylko dla Was. Muffiny marchewkowe nie
mają w składzie ani mleka ani masła, więc mogą
je jeść dzieci z nietolerancją laktozy. Zamiast tortu lepiej dać dziecku
babeczki. Zostały przetestowane przez gości i jestem pewna, że będą Wam
smakować.
Składniki (na
ok. 24 babeczki):
- 400
g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki
cukru
- 250 ml oleju
- 400
g marchewki (startej na tarce z małymi oczkami)
- 1 banan (obrany i dokładnie rozgnieciony)
- 2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Przygotowanie składników:
Marchew należy obrać
i zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach.
Banana obrać i dokładnie
rozgnieść.
- Miska
Jajka zmiksować, dodać cukier i olej. Zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Następnie dodać banana i marchew (wcześniej startą na tarce o małych oczkach). Dokładnie wymieszać, (jeżeli ciasto jest za
rzadkie dodać
jeszcze mąkę). Formę do pieczenia muffin
wyłożyć papilotkami, następnie nałożyć ciasto do 2/3
wysokości. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Skladniki na ok. 15 babeczek:
· 1
duża
czerwona papryka
· 125 g masła
· 250
ml mleka
· 2
jajka
· 200 g sera feta
·400 g mąki pszennej
·2
łyżeczki proszku do pieczenia
·przyprawy:
sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka
Paprykę posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do
170ºC. Piec około 30 - 40 minut. Upieczoną włożyć do posolonej wody, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
MISKA „A”
Suche składniki: mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem i przyprawami.
MISKA „B”
W naczyniu wymieszać mokre składniki: roztrzepane jajka, mleko
i ostudzony tłuszcz.
Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Wymieszać szybko i mało dokładnie (mogą pozostać grudki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Podawać na zimno.
* Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Pozdrawiam !!!
A jaki olej będzie najlepszy? Rzepakowy?
OdpowiedzUsuńRzepakowy będzie bardzo dobry :) Również go użyłam. Pozdrawiam
UsuńDziękuję za odpowiedź;) a ogólnie to dla dzieci lepsza jest oliwa z oliwek czy olej rzepakowy? Bo spotkałam się z różnymi opiniami i nie wiem,w jakiej formie lepiej podawać tłuszcze np.jako dodatek do zup, swojemu synkowi:( myślałam,że oliwa z oliwek będzie najlepsza,ale podobno nie nadaje się,bo jest tłoczona na zimno?
UsuńNa studiach porównywaliśmy oliwę i olej rzepakowy i jakieś wielkiej różnicy nie ma, więc nasz olej rzepakowy doskonale się sprawdzi w diecie dziecka i dorosłych. Córce dodawałam na początku oliwę z oliwek, ale ma ona charakterystyczny smak, który mojej córce nie pasował i nie chciała jeść potraw z nią, teraz używam rzepakowego i masła :)
Usuńo mniamciu mniam :)
OdpowiedzUsuńWypróbujecie? :)
UsuńZgadzam się z Agatą- mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńTakimi muffinami to mogłabym się zajadać :)
Przepis jest to teraz trzeba tylko zrobić. Smacznego! :)
UsuńSUPER blog! od wczoraj czytam i czytam!
OdpowiedzUsuńmam córkę 10 miesięczną, która od miesiąca nie chce jeść zupek - papek.
warzywa jada jeśli dostanie je do łapy, ale większość ląduje na ziemi:)
od kiedy paprykę można dać dziecku?
Dziękuję bardzo. To proszę dawać Jej do ręki, to najlepsza metoda. Jeżeli potrafi gryźć to już teraz może, ale bez skóry :)
UsuńCzy można czymś zastąpić jajka w muffinach marchewkowych?
OdpowiedzUsuńProszę dodać 1banana więcej i pół szklanki musu jabłkowego :)
UsuńCzy mogę 11 msc corce upiec te muffiny?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńjaki olej rzepakowy do pieczenia Pani mose polecić?
OdpowiedzUsuńjaki olej rzepakowy do pieczenia Pani używa?
OdpowiedzUsuń