środa, 2 kwietnia 2014

ZUPA JARZYNOWA

Ostatnio zostałam poproszona o przepisy na obiadki i deserki. W związku z tym dzisiaj przepis na zupę jarzynową. Wykonanie zupy jest banalne, ale często mamy się zastanawiają nad tym co podać dziecku. Na początku na pewno sprawdzą się mało skomplikowane zupy. Im mniej składników tym łatwiej w razie czego wykryć alergię u dziecka. Jeżeli już wiemy, że dziecko wszystkie produkty toleruje to kompozycje są dowolne. U nas póki co zupki składają się z marchewki, pietruszki, buraka i ziemniaka. Ale już widzę po Marysi, że czas na coś nowego bo te smaki Ją znudziły.

Zupa 6+

1. Wybrane warzywa (np. marchew i pietruszkę) należy dokładnie umyć PRZED obraniem. Dlaczego to takie ważne? Pomijam zasady higieny. Jeżeli obierzemy warzywo i na dodatek je rozdrobimy to podczas mycia straci na swojej wartości! Dlatego warto trzymać się schamtu. Po myciu wygląda to następująco:
2. Obieramy 
3. Płuczemy
4. Rozdrabniamy
5. Wrzucamy na gotującą się wodę. Im krócej gotujemy tym lepiej. 
6. Pod koniec gotowania dodajemy odpowiednią porcję kaszy manny. I jeżeli już dziecko może jeść to pół żółtka jaja/mięso bez wywaru
7. Blendujemy, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek
8. GOTOWE :)

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/51,79410,6821454.html?i=1

Pozdrawiam! :)



6 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję i czekam na dalsze przepisy! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :) Postaram się dodać coś nowego w tym tygodniu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Tęsknię za tymi papkami! Dzieci zdecydowanie zbyt szybko rosną ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. My powoli uczymy się gryźć, ale póki co tylko owoce bo ciągle jesteśmy bez zębów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, a ja na szczęście etap zupek przecierowych mam za sobą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę! :) Maryśka średnio lubi zupy, a jakbym nie zmiksowała to już w ogóle by nie jadła :) Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...