źródło |
Gruszki w kremie waniliowym (od ukończenia 18. mies.ż.)
Produkty:
2 lub 3 gruszki; krem - 2 szklanki mleka, 4 łyżki mąki, 4 żółtka lub 2 jajka, można dodać 1/2 szklanki cukru(według uznania), kilka kropli esencji waniliowej.
Przygotowanie:
Gruszki umyj -> obierz -> przetnij na pół -> usuń gniazda nasienne. Owoce należy pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę rozprowadź w kubku z niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego powoli (stale mieszając) zawartość kubka. Zagotouj. Żółtka (lub całe jajka) utrzyj z cukiem i wanilią, połącz z gorącym mlekiem i stale mieszając, potrzymaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zalej kremem gruszki.
Zamiast gruszek można użyć brzoskwiń, bananów.
A może przed świętami przepis na ciasto dla dzieci?
Pozdrawiam! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :)