środa, 9 kwietnia 2014

GRUSZKI W KREMIE WANILIOWYM 18mc+

Dzisiaj przepis na deser. Dzieci przeważnie uwielbiają owoce. Można podawać je na różne sposoby. Czasem wystarczy je tylko zblendować, przelać do miseczki i gotowe. Dzisiaj mam dla Was przepis wymagający trochę więcej czasu i pracy. Osobiście go nie wypróbowalam, bo moja córcia jest jeszcze na niego za mała. Wam polecam i czekam na opinie.

źródło




Gruszki w kremie waniliowym (od ukończenia 18. mies.ż.)

Produkty:
2 lub 3 gruszki; krem - 2 szklanki mleka, 4 łyżki mąki, 4 żółtka lub 2 jajka, można dodać 1/2 szklanki cukru(według uznania), kilka kropli esencji waniliowej.

Przygotowanie:

Gruszki umyj -> obierz -> przetnij na pół -> usuń gniazda nasienne. Owoce należy pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę rozprowadź w kubku z niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego powoli (stale mieszając) zawartość kubka. Zagotouj. Żółtka (lub całe jajka) utrzyj z cukiem i wanilią, połącz z gorącym mlekiem i stale mieszając, potrzymaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zalej kremem gruszki.

Zamiast gruszek można użyć brzoskwiń, bananów.



A może przed świętami przepis na ciasto dla dzieci?

Pozdrawiam! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję :)

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...