Zapraszam!
Lista zakupów:
- ziemniaki
- serek "Bieluch"
- szczypiorek
- soczewica
- pomidor
- czosnek, oregano, bazylia, pieprz czarny
Wykonanie:
Ziemniaki (dwa) dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. W między czasie przygotowujemy farsz. Są dwie opcje z gotowaniem lub bez. Najpierw wersja bez gotowania - w miseczce mieszamy pokrojonego w drobną kostkę pomidora z serkiem "Bieluch" - proporcje dowolne. Ugotowaną soczewicę (2 płaskie łyżki) dodajemy do miseczki i wszystkie składniki łączymy. Ugotowanego ziemniaka obieramy, nacinamy, pokrywamy farszem i posypujemy szczypiorkiem.
Wersja druga - do rondelka wlewamy dwie łyżki wody, wrzucamy pokrojonego w drobną kostę pomidora i przez moment podgrzewamy (tak mniej więcej do czasu odparowania wody) następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy serek i ugotowaną wcześniej soczewicę. Reszta się nie zmienia. Ugotowanego ziemniaka obieramy, nacinamy, pokrywamy farszem i posypujemy szczypiorkiem.
Do "farszu" dodałam pół (startego) ząbka czosnku, oregano, bazylię i czarny pieprz.
Smacznego! :)
Dla nas przygotowałam ziemniaka w wersji "carbonara". Mniej zdrowo, ale przepysznie! Chcecie przepis?:)
Pozdrawiam!
Ziemniaka "faszerowanego" możemy podawać od 9 miesiąca życia
Ziemniaka "faszerowanego" możemy podawać od 9 miesiąca życia
Chyba wypróbujemy jutro :) Z tym, że jedyny serek jaki mam w lodówce to grani, może być?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak. Smak na pewno się nie zmieni :)
UsuńTo na pewno jutro wypróbujemy :*
UsuńDaj znać czy smakowało :) zapomniałam napisać w poście, że do "farszu" dodałam pół ząbka czosnku, oregano, bazylię i odrobinę pieprzu :)
UsuńZrobiłam dziś i wyszło pyszne :) :) :)
UsuńLili cały czas się masowała po brzuszku :)
Bardzo się cieszę! :)
UsuńJa chce przepis "Dorosły" :)
OdpowiedzUsuńDodam albo tutaj albo na facebooku w najbliższym czasie :)
UsuńObiad dla dziecka bez miesa? Moze tak byc?
OdpowiedzUsuńPewnie, że może. Dziecko nie musi jeść mięsa codziennie. Jest za to bardzo wartościowa soczewica :)
UsuńBędzie chłopczyk??? W koncu jestescie piękne kobietki!!!
OdpowiedzUsuńTego jeszcze nie wiemy, prawdopodobnie dowiemy się w tym miesiącu. Zdzisiek to imie brzucha :)
UsuńIle razy w tygodniu roczne dziecko moze zjesc obiad owocowy lub inny bez miesa? Ile czasu przechowuje Pani gotowy obiad dla Córeczki w zamrazalniku? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOwocowe obiady zalecałabym podawać maksymalnie raz w tygodniu. 1-2 razy w tygodniu należy podawać rybę. Posiłek mięsny możemy raz w tygodniu zastąpić również obiadem, w którym znajdą się nasiona roślin strączkowych. Z tego wynika, że posiłek mięsny dziecko powinno zjadać minimum 3-4 razy w tygodniu :)
Usuńhttp://www.niam.pl/pl/artykul/489-maksymalny_czas_przechowywania_jedzenia_w_lodowce_i_zamrazarce
tutaj jest fajna tabelka co i ile można przechowywać w lodówce i zamrażarce :)
Ja rzadko zamrażam jedzenie, staram się gotować na bieżąco
Poproszę o przepis na obiadek z rybką :)
OdpowiedzUsuńPojawi się na pewno :)
UsuńOooo!! Jaki fajny przepis :-)! Wypróbuję w długi weekend na pewno! Dzięki!
OdpowiedzUsuńOby smakowało :-) Smacznego :-)
UsuńW jakiej postaci podaje Pani dziecku najczesciej mieso na obiad? Jakiego najczesciej Pani uzywa?
OdpowiedzUsuńMimo, że Córka jeszcze nie ma zębów to podaje Jej mięso w małych kawałkach i doskonale sobie z nimi radzi. Najczęściej używam indyka, kurczaka i mięsa z gołębia (do gotowania zup)
UsuńI takie miesko z zupki Pani podaje?
OdpowiedzUsuńZ gołębia nie, bo jest dość twarde, ale inne podaje.
UsuńMam pytanie, z czym moge zrobic rocznemu dziecku kanapke???
OdpowiedzUsuńZapraszam do tego wpisu -->
Usuńhttp://mama-dietetyk.blogspot.com/2014/06/dieta-niemowlaka.html
Jeżeli tam będzie za mało to proszę dać znać :)
Mam 8miesieczna córeczkę która ma 2 ząbki, odkąd nauczyła się gryźć nie lubi zupek jakby nie potrafiła sobie poradzić z jedzeniem czegoś płynnego z cząstkami do gryzienia, więc daje jej ugotowane warzywa z mięskiem i polewam oliwą, czy dobrze robię? proszę o może jakiś przepis tylko niestety uczulona jest na mleko i pomidory
OdpowiedzUsuńWczoraj moja córka miała ten sam problem z zupą. Dlatego najpierw dawałam Jej całe kawałki a jak pogryzła to dawałam "wodę". To co Pani robi też jest dobre, tylko minus jest taki, że wiele cennych skłaników z tych warzyw zostaje w wodzie, dlatego jak już coś to lepiej jest gotować na parze :) Chce Pani przepis na zupę czy takie danie z warzywami i mięskiem? Dzisiaj prawdopodobnie na blogu pojawi się danie z rybką :)
UsuńZapomniałam dodać że warzywa i mięsko gotuje własnie na parze, żeby było jak najzdrowiej, a bardzo proszę o przepisy jestem na bieżąco z Pani blogiem:) rybke też gotuję na parze z warzywami
OdpowiedzUsuńU nas dzisiaj będzie rybka pieczona w folii aluminiowej :)
UsuńSoczewica czerwona czy zielona? Poprosze tez o inne przepisy z soczewica... Jesli dziecko odmawia jedzenia zup to czy mozna przyrzadzac warzywa na parze i podawac?Jak najlepiej przyrzadzac mieso na obiad dla rocznego dziecka? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSoczewica czerwona. Niedługo planuję zrobić zupę z soczewicy :) Jeżeli odmawia to nie ma innego wyjścia, ale co jakiś czas warto próbować :) Najlepiej na parze albo pieczone - zawinięte np. w folię lub włożone do rękawa do pieczenia :)
UsuńTakie dania to ja kocham najbardziej. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że inne też się spodobają :) Pozdrawiam! :)
Usuń